svet kozmetike nega suve koze

Nega suve i osetljive kože

Da li se neprestano borite sa suvom, hrapavom i zategnutom kožom? Nega suve i osetljive koža zahteva promenu svakodnevne rutine i veoma je važno da se neguje na pravi način.

Suva i osetljiva koža je dvostruki izazov, jer i suva i osetljiva koža imaju svoje probleme. Crvenilo, svrab, peckanje i sam osećaj nelagodnosti nisu neuobičajeni za ova dva stanja kože. Ako vaša koža ne može zadržati vlagu, ona postaje lako iritirana, slaba i nezdrava. Učenje koje proizvode da koristite i koje sastojke treba izbegavati, od vitalnog je značaja za hidrataciju vaše kože. Saznajte više o uzrocima suve, osetljive kože u nastavku i nekoliko korisnih saveta za suvu kožu koji će vam pomoći da je prevaziđete.

Šta prouzrokuje suvu i osetljivu kožu?

Koža prirodno proizvodi ulje koje se naziva sebum. Postojanje sebuma na koži važno je za zadržavanje hidratacije i zaštitu ćelija od infekcija. Koža koja ne stvara ili ne obnavlja dovoljno sebuma može postati suva. Suvu kožu, u većini slučajeva, izazivaju faktori iz okoline koji uklanjaju vlagu s kože kao što je hladno vreme, preterano izlaganje vetru , korišćenje jakih sapuna, duge kupke vrućom vodom itd. Dehidriranost je osnovno stanje suve kože pa je zato jako bitno da se ovakav tip kože na pravi način neguje. Kao rezultat svega toga ona postaje osetljiva.

Nega suve i osetljive kože lica

Kada koža postane osetljiva, neki od faktora koji su udruženi sa nastankom ovog stanja mogu pogoršati i produžiti trajanje osetljivosti.

Suvu kožu lako možete pogoršati ukoliko se ujutru umivate vrućom vodom, tako da je najbolje da se ujutru umijete mlakom do umereno toplom vodom. Vruća voda može da ukloni sva prirodna ulja koja se nalaze na našoj koži, a koja daju vlažnost koži i čini je glatkom i sjajnom.

Za čišćenje lica birajte nežna sredstva za čišćenje posebno formulisanim za suvu i osetljivu kožu.

Vrlo je važno da očistite lice pre spavanja. Redovno skidanje šminke pred spavanje je obavezno, jer u suprotnom koža prekrivena šminkom dovodi do zapušavanja pora, ubrzanog starenja kože i iritacije. Uveče možete koristiti micelarnu vodu koja nežno uklanja sve nečistoće sa lica.

Micelarna voda se sastoji od micela koje mogu privući nečistoću kao magnet, a da pritom ne vrši agresivan uticaj na kožu, niti skida gornji sloj kože i sve to jednim brisanjem. Savršeno prilagođena za svakodnevnu higijenu.

Micelarna voda za suvu i osetljivu kožu lica mora biti hipoalergena, bez alkohola i parabena.

Micelarna voda za osetljivu i suvu kožu
Eveline FACEMED HYALLURONIC Micelarna voda za osetljivu i suvu kožu

Nakon umivanja i čišćenja lica potrebno je da tonirate lice. Uloga tonika za lice je da eliminiše masnoće i eventualne nečistoće u porama i da ih suzi, kao i da izbalansira vlažnost kože i pripremi je za nanošenje kreme koja će je učiniti nežnom i blistavom.

Odabir kreme zavisi od tipa kože, ali i od starosne dobi. Pronađite hidratantnu kremu koja deluje na vašu kožu i redovno je koristite.

Najefikasnije hidratantne kreme za suvu kožu lica su kreme koje u svom sastavu imaju hijaluronsku kiselinu, glicerin, shea buter, kako buter itd. Ovi proizvodi vraćaju koži elastičnost, zatežu je i preventivno utiču na bore.

Hidratantne kreme za suvu kožu - svetkozmetike

Nega suve kože ruku

Naše ruke su najizloženije štetnim spoljnim uticajima kao što su hladnoća, toplota, često pranje ruku, zagađenja i nečistoća. Sve ovo uzrokuje da se naše ruke isuše.

Ruke perite mlakom vodom i koristite blagi sapun koji podržava prirodnu PH vrednost kože. Nakon pranja pažljivo osušite kožu. Bolje je da utpkate kožu, nego da je trljate.

Posle pranja ruku redovno koristite preparate za negu i hidrataciju. Preparati za negu i hidrataciju ruku u svom sastavu najčešće imaju glicerin, pa stoga obratite pažnju na to da li je glicerin zastupljen na listi sastojaka.

Kreme za suvu kozu ruku - svetkozmetike

Nega suve kože tela

Telo, kao i lice zahteva svakodnevnu negu. Za čišćenje kože, odnosno tuširanje birajte nežna sredstva sa odgovarajućom PH vrednošću. Kožu morate dobro isprati, odnosno ukloniti sve tragove sredstava za tuširanje kako ne bi došlo do iritacije. Izbegavajte duge kupke, jer one isušuju kožu. Za tuširanje je najbolje da koristite mlaku vodu i sunđer koji će ukloniti sloj mrtvih ćelija. Čista koža bolje upija hranljive sastojke iz mleka i krema za telo.

Prilikom odabira mleka, losiona ili kreme za telo vrlo je bitno da izaberete one koji odgovaraju Vašem tipu kože. Suvoj koži više pogoduju mleko za telo, kao i losion za telo jer se brže upijaju, a sam tim i brže deluju protiv suvoće. Redovnim korišćenjem preparata za negu tela pomažu da Vaša koža bude hidrirana i nahranjena, a samim tim i mekana na dodir.

Nega suve kože tela - svetkozmetike

U zimskom periodu koristite masnije preparate za negu tela, a leti one koji su više hidratantni i kreme sa zaštitnim faktorom.

Naravno, pored svega ovoga ne zaboravite da unosite što više tečnosti, pravilno se hranite, izbegavajte preteranu izloženost sunčevim zracima i ako možete izbegavajte solarijum, jer samo tako će Vaša koža izgledati lepo i negovano.