Kako vam šminka pomaže da zaštitite kožu?

Sećate se onih priča da zaboravljanje da skinete šminku noću utiče na starenje kože? Ili da biste trebali da pustite vašu kožu da „diše“ tako što ćete povremeno ići bez šminke? U nastavku teksta otkrićemo vam šta je od ovoga istina a šta zabluda.

Godinama se smatralo da svakodnevno nanošenje šminke uglavnom nije dobro za vašu kožu. Ali, nova istraživanja koja sugerišu da šminka zapravo štiti vašu kožu, samo su preokrenula tu ideju. A evo i šta stručnjaci kažu na ovu temu.

Phillip Artemi, lekar sa Australijskog dermatološkog koledža, predstavio je članak o potencijalnim benefitima takozvanih „cosmeceuticals“-  kozmetike u vašem neseseru, od karmina preko ajlajnera i rumenila do pudera i bronzera u prahu. „Sada znamo da nije samo sunčevo zračenje poput UVB i UVA loše za kožu“, rekao je on. „Sunce takođe emituje infracrvene zrake i vidljivu svetlost, što može dovesti do oštećenja kao što su suvoća, perutanje kože, bore i ružna pigmentacija.“

model, woman, portrait

Šminka je, kaže, najbolja odbrana vaše kože protiv negativnih uticaja spoljašnjosti (nakon dobrih staromodnih krema za sunčanje). „Iako kreme za sunčanje deluju mnogo, to ipak nije dovoljno i na njih se ne treba oslanjati kompletno kada je zdravlje kože u pitanju“, rekao je Artemi. „Sada preporučujemo da se dugogodišnjim savetima doda funkcionalna obojena kozmetika kako bi se dodatno smanjio rizik od raka kože i prevremenog starenja, kao i da bi se koža zaštitila od dugogodišnjeg uticaja zagađenog vazduha.“

Osim što mnoge formule šminke sada sadrže sastojke koji su korisni za vašu kožu, kao što su SPF, vitamini i retinol pojačivači, čak i najjednostavnije formule mogu se pokazati kao korisne u borbi protiv štetnih uticaja sunca i zagađenja.

Pigmenti i drugi sastojci koji reflektuju svetlost mogu delovati slično kao fizički blokatori i pružiti određenu zaštitu za kožu. Ideja je posebno efektivna kada je u pitanju šminkanje očiju. Pošto smo skloni da izbegnemo ovu nežnu kožu oko oka prilikom nanošenja kreme za sunčanje, nanošenje slojeva senke i hajlajtera može vam pomoći. Drugim rečima, vaša najbolja strategija za borbu protiv starenja kože i njenog oštećenja od sunca je da se u svoj kompletan arsenal uključite šminku.

Ne treba zaboraviti da je izuzetno važno pravilno očistiti kožu i temeljno ukloniti šminku noću. Neki ljudi pauziraju od šminkanja na dan – dva jer im to omogućava da uklone ostatak šminke temeljno očiste kožu.

Micelarna voda za normalnu i kombinovanu kozu

Ipak, ne prekidajte sa zaštitnom kremom. Samo prestanite da se nervirate zbog gomile drugih proizvoda koje nanosite na lice. Vaša večno mladalačka koža će vam biti zahvalna