svet_kozmetike_nega_noktiju

Kako da potpuno transformišete vaše nokte (brže nego što možete da zamislite)

Dugi, prirodni nokti su san svake žene. Koliko puta ste izgovorili: “Blago tebi, ja takve mogu samo da sanjam”?! E danas ćemo da učinimo da Vaš san postane stvaran. 

Nega noktiju je mnogo više od lakiranja i turpijanja. Nokti se sastoje iz nekoliko slojeva, dok je onaj sloj koji je nama vidljiv zapravo sloj mrtvih ćelija. Da bi nokti bili dugački, čvrsti i zdravi, morate znati kako da tretirate deo koji vam je vidljiv isto kao i sam koren. Postoji nekoliko teorija koje se bave rastom noktiju, i dok neke vezuju kvalitet noktiju za metabolizam, neke za povrede a pojedine govore o tome koliko je korišćenje samih noktiju vezano za rast (razlika između rasta noktiju na nogama i rukama), ove teorije nam ipak ne otkrivaju šta treba da uradimo kako bismo imali savršene prirodne nokte. 

Vreme je da saznate šta VI možete da uradite kako biste jako brzo imali nokte kakve ste uvek sanjali.

Izbegavajte hemikalije

Da li ste primetili da vam nokti imaju skoro proziran izgled kada čistite kuću? Hemikalije će u većini sredstava za čišćenje imati štetan uticaj na jačinu vaših noktiju – uzrokovaće suvoću i pucanje, baš kao što bi uticali i na vašu kožu. Jednostavan način da izbegnete ovaj problem je da koristite gumene rukavice. Iako su iritantne i većina ljudi ih ne voli, zaista štite kako vašu kožu tako i nokte.

Nemojte seći zanoktice (pri korenu)

Šta god da ste čuli, sečenje zanoktica u ovom delu nikada nije dobra ideja. 

Ovaj deo kože zapravo služi da štiti koren. Zato je njegovo negovanje jako važno za pravilan rast. Kada se uklone, koren ostaje izložen klicama i bakterijama što može dovesti do ozbiljnih infekcija, oslabiti ćelije i zauvek uništiti vaš san o prirodnim dugim noktima. A to nam nije cilj zar ne?

Hidrirajte zanoktice 

Umesto da isečete suve zanoktice koje se jako često stvaraju pri korenu, hidrirajte ih pravilno. Suve zanoktice takođe sprečavaju rast nokta. Nek vam ne bude teško da nanesete kremu za ruke povremeno, to će vam znatno poboljšati izgled kože i uticati na jačinu noktiju. Takođe, redovno povucite kožu zanoktice ka korenu nakon tuširanja kada ta koža omekša. 

Prirodni elementi koji pospešuju rast noktiju

Kao što su dobri za naše zdravlje, vitamini su takođe neophodni za rast naših noktiju. Među svim suplementima, vitamini B kompleksa su se pokazali kao pravo čudo pri poboljšanju čvrstine i rasta noktiju. Nekoliko različitih studija je to i dokazalo.

Sledeći prirodni elementi takođe povoljno utiču na rast noktiju:

  • Protein: zaštitni slojevi naših noktiju su sačinjeni od proteina. Unos dovoljne količine proteina i cinka (koji je neophodan u biološkoj proizvodnji proteina koji formira i održava nokte) jako brzo može doprineti potpunoj transformaciji vaših noktiju.
  • Voće i povrće: dovoljna količina minerala i vitamina je važna za naše zdravlje i zdravlje naših noktiju. 
  • Magnezijum: magnezijum sprečava odvajanje slojeva ćelija u našim noktima (listanje).

Ne koristite nokte kao alat

Jednom kada ste sav ovaj trud uložili, i nokti su vam izrasli, tretirajte ih pravilno. Nemojte sa njima otvarati konzerve, odlepljivati stikere ili vaditi zaglavljene objekte. Iako deluju jako zapravo su sačinjeni od nekoliko delikatnih tekstura i jako će se lako oštetiti, iako možda nećete to moći golim okom da vidite.

Pravilno turpijanje

Kada pričamo o pravilnoj nezi, pored hidriranja zanoktica, vitamina koje uzimate, jako bitna stavka je i turpijanje. Izaberite turpiju koja vam odgovara, koristite ju radije nego makazice ili grickalicu. Ona ne sme da bude ni previse gruba ni previse mekana. Nešto između je pravo rešenje. 

Zaboravite na pokrete levo-desno. Turpija treba da se koristi samo u jednom pravcu, uz umeren pritisak na nokat. 

Nosite turpiju uvek sa sobom i iskoristite je ako dodje do blagog pucanja ili listanja. Ukoliko budete povlačili listanje ili zacep verovatno ćete samo napraviti veće oštećenje. 

Lakiranje noktiju

Dok radite na tome da imate fantastične prirodne nokte, najbolje je izbegavati lakove u boji. U ovom procesu vam mogu pomoći Evelin lakovi za jačanje noktiju koji u svom sastavu imaju vitamine i minerale koji su vašim noktima neophodni. Korisite ove lakove i kao zaštitni sloj pre nego što nanesete lak u boji ili gel lak kako biste vaše nokte nahranili i zaštitili od potencijalnih negativnih uticaja. Set proizvoda za negu noktiju možete naći u našem shop-u.